W dwunastej edycji konkursu kulinarnego „Kuchnia polska – tradycja w nowoczesnym wydaniu”, który odbył się w Warszawie, drugie miejsce zajęła Zuzanna Ciechomska, uczennica klasy 2 B – technik żywienia i usług gastronomicznych Gostynińskiego Centrum Edukacyjnego.
Mazowiecki finał konkursu odbywał się w Zespole Szkół im. Michała Konarskiego w Warszawie, a zwycięzcą został reprezentant gospodarzy Andrii Sheremeta. Miejsce trzecie zajęła Amelia Augustyniak z Zespołu Szkół Techniczno-Zawodowych im. inż Czesława Nowaka w Radzyminie.
Uczestnicy zaprezentowali nieprzeciętne kulinarne umiejętności, doskonale łącząc nowoczesność i tradycję.
Finaliści mieli 120 minut na przygotowanie dwóch dań głównych z obowiązkowym wykorzystaniem łopatki wieprzowej oraz dwóch porcji deseru. Do ich przygotowania należało wykorzystać surowce otrzymane w specjalnych skrzynkach (formuła black box). Takie zadanie wymagało z jednej strony kulinarnej kreatywności, z drugiej zaś – umiejętności zarządzania czasem i wykorzystania w innowacyjny sposób dostępnych składników.
W skład konkursowego jury wchodzili: Marcin Suchenek (szef kuchni hotelu Airport Hotel Okęcie), Grzegorz Kazubski (prezes ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni), Mariusz Nowicki (jeden z najlepszych w Europie ekspertów w zakresie kuchni z grilla i BBQ) oraz Stanisław Nowogródzki (szef kuchni restauracji Świętoszek).
Konkurs był dla jego uczestników nie tylko świetną okazją, by zaprezentować bardzo wysokie umiejętności kulinarne, ale również pokazać swoją kreatywność i pasję do polskich tradycji kulinarnych.
– Gratuluję Zuzi Ciechomskiej, bo zajęcie drugiego miejsca w takiej rywalizacji to jej wielki sukces – powiedział Wojciech Kiełbasa, dyrektor Gostynińskiego Centrum Edukacyjnego. – Dziękuję również pani Jolancie Wasińskiej. To dzięki pani tam byliśmy i zdobyliśmy tak wysoką lokatę.





Fot. GCE
Gratulacje !!!
Bardzo się cieszę, brawo 👏
Brawo Zuzia !
Gratulacje, fajnie, że mamy taką zdolną młodzież !