Karnawał zaczyna się tuż po Bożym Narodzeniu, a kończy dzień przed środą popielcową. Obchodzi się go na całym świecie, a forma i intensywność obchodów są różne w zależności od regionu.
Karnawał wywodzi się z pogańskich obrzędów związanych z odejściem zimy i przywitaniem nowego cyklu życia. Miało to zapewnić pomyślność i urodzaj w nadchodzącym roku. Gdy w Europie rozprzestrzeniło się chrześcijaństwo, wiele zwyczajów zaadaptowano i włączono do kalendarza liturgicznego.
Sposób obchodzenia karnawału w różnych częściach świata zależny jest od lokalnych tradycji poszczególnych regionów. Chyba każdy słyszał o słynnych sambodromach z brazylijskiego Rio de Janeiro – corocznych paradach rywalizujących ze sobą szkół tańca. Ulice wypełniają się tłumem świętujących ludzi, wśród których na czoło wybijają się tancerze w wielobarwnych kostiumach. Prezentowane przez nich układy taneczne dosłownie zapierają dech w piersiach.
W Wenecji w trakcie karnawału podziwiać można przedstawienia teatralne, a w historycznych pałacach odbywają się bale maskowe, których uczestnicy noszą artystyczne, wyrafinowane maski i kostiumy.
Fasching to niemiecki karnawał, podczas którego odbywają się przemarsze przez miasta oraz satyryczne przemowy, które wykpiwają polityków i celebrytów. Karnawał w Hiszpanii (przede wszystkim w Kadyksie i na Teneryfie) jest okazją do organizowania ulicznych festiwali i konkurów na najlepsze przebranie, które są otwarte dla wszystkich.
W różnych regionach świata podczas karnawałowych zabaw serwowane są przysmaki będące odzwierciedleniem radosnego charakteru tych świąt. W Brazylii podaje się sycącą potrawę z czarnej fasoli z kawałkami różnych mięs, ryżem, pomarańczami i farofą zwaną feijoada. W pozostałych krajach Ameryki Łacińskiej oraz w Hiszpanii znane są churros – smażone ciasteczka posypane cukrem i często z gorącą czekoladą do maczania. W Hiszpanii przygotowuje się w karnawale również crocquetas i tapas – różnorodne małe przekąski, którymi obdarowuje się gości.
Włoskie cannoli czyli rurki z kruchego ciasta wypełnione słodkim kremem ricotta popularne są głównie na Sycylii. W Wenecji bardziej popularne są ravioli wypełnione mięsem, serem lub warzywami.

Fot. Karnawał w Wenecji znany jest dzięki wspaniałym maskom i przebraniom, Dzieje.pl
Kiedyś to były bale…
Ja pamiętam szkolne bale, szczególnie te, na które trzeba było się przebrać, choć przez chwilę można było być księżniczką.