Karnawałowe zwyczaje na świecie [FELIETON]

Karnawał

Karnawał zaczyna się tuż po Bożym Narodzeniu, a kończy dzień przed środą popielcową. Obchodzi się go na całym świecie, a forma i intensywność obchodów są różne w zależności od regionu.

Karnawał wywodzi się z pogańskich obrzędów związanych z odejściem zimy i przywitaniem nowego cyklu życia. Miało to zapewnić pomyślność i urodzaj w nadchodzącym roku. Gdy w Europie rozprzestrzeniło się chrześcijaństwo, wiele zwyczajów zaadaptowano i włączono do kalendarza liturgicznego.

Sposób obchodzenia karnawału w różnych częściach świata zależny jest od lokalnych tradycji poszczególnych regionów. Chyba każdy słyszał o słynnych sambodromach z brazylijskiego Rio de Janeiro – corocznych paradach rywalizujących ze sobą szkół tańca. Ulice wypełniają się tłumem świętujących ludzi, wśród których na czoło wybijają się tancerze w wielobarwnych kostiumach. Prezentowane przez nich układy taneczne dosłownie zapierają dech w piersiach. 

W Wenecji w trakcie karnawału podziwiać można przedstawienia teatralne, a w historycznych pałacach odbywają się bale maskowe, których uczestnicy noszą artystyczne, wyrafinowane maski i kostiumy. 

Fasching to niemiecki karnawał, podczas którego odbywają się przemarsze przez miasta oraz satyryczne przemowy, które wykpiwają polityków i celebrytów. Karnawał w Hiszpanii (przede wszystkim w Kadyksie i na Teneryfie) jest okazją do organizowania ulicznych festiwali i konkurów na najlepsze przebranie, które są otwarte dla wszystkich.

W różnych regionach świata podczas karnawałowych zabaw serwowane są przysmaki będące odzwierciedleniem radosnego charakteru tych świąt. W Brazylii podaje się sycącą potrawę z czarnej fasoli z kawałkami różnych mięs, ryżem, pomarańczami i farofą zwaną feijoada. W pozostałych krajach Ameryki Łacińskiej oraz w Hiszpanii znane są churros – smażone ciasteczka posypane cukrem i często z gorącą czekoladą do maczania. W Hiszpanii przygotowuje się w karnawale również crocquetas i tapas – różnorodne małe przekąski, którymi obdarowuje się gości.

Włoskie cannoli czyli rurki z kruchego ciasta wypełnione słodkim kremem ricotta popularne są głównie na Sycylii. W Wenecji bardziej popularne są ravioli wypełnione mięsem, serem lub warzywami.

Fot. Karnawał w Wenecji znany jest dzięki wspaniałym maskom i przebraniom, Dzieje.pl

Kliknij, aby poczytać więcej o historii.

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Od najstarszego
Od najnowszego Od najlepiej ocenianego
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Maria
Maria
19 dni temu

Kiedyś to były bale…

Ola
Ola
19 dni temu

Ja pamiętam szkolne bale, szczególnie te, na które trzeba było się przebrać, choć przez chwilę można było być księżniczką.